Kotlety mielone w sosie

0 (0 ocen)

Należy wybrać troszkę tłustszy kawałek mięsa, aby kotlety wyszły soczyste.

Składniki:


  • 0,5 kg łopatki
    1 średnia cebula
    kilka pieczarek
    1 jajko
    czerstwa bułka
    mleko do nasączenia bułki
    pieprz, sól

    sos:
    kilka suszonych grzybów
    kostka rosołowa mięsna
    pieprz, papryka słodka
    mąka

    olej do smażenia

Kotlety mielone w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki, cebulę obrać. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać. Dłońmi formować średniej wielkości kotlety. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Kotlety przełożyć do rondla (razem z tłuszczem na którym były smażone) i zalać wodą. Dodać kilka namoczonych grzybków, kostkę mięsną i przyprawy. Gdy woda się zagotuje, wyjąć kotlety i zagęścić mąką. Ponownie dodać kotlety.
    Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy