1.Margarynę rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać mąkę, energicznie mieszając. Całość pozostawić do wystudzenia, a gdy wystygnie ucierać dodając po jednym jajku, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany.
2.Gotowe ciasto podzielić na 2 części i każdą wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st przez 30-35 min.
3.Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, tak aby nie było grudek i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
4.Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.
5.Ostudzone ciasto przełożyć masą, wierzch oprószyć cukrem pudrem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.
Komentarze