Karpatka

0 (0 ocen)

Puszysta karpatka idealna do kawusi.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 kostka margaryny
    1 szkl wody
    1 szkl mąki

    Masa:
    1/2 litra mleka
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać mąkę, energicznie mieszając. Całość pozostawić do wystudzenia, a gdy wystygnie ucierać dodając po jednym jajku, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i każdą wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st przez 30-35 min.
  • 3. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, tak aby nie było grudek i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.
  • 5. Ostudzone ciasto przełożyć masą, wierzch oprószyć cukrem pudrem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy