Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Faworki robię często nie tylko na tłusty czwartek:) a przepis dostałam od babci.

  • 60 min

Składniki:

  • -3 SZKLANKI MĄKI;
    -6 ŻÓŁTEK;
    -łyżeczka soli;
    -łyżeczka cukru;
    -łyżka spirytusu,ewentualnie możemy go zastąpić octem 6%;
    -7 łyżek kwaśnej śmietany 18%;
    -olej lub smalec do smażenia;
    -cukier puder ;

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-123k0hg 1. MĄKĘ PRZESIEWAMY NA STOLNICĘ MIESZAMY Z SOLĄ ORAZ CUKREM,NASTĘPNIE
    DODAJEMY ŻÓŁTKA,ŚMIETANĘ I SPIRYTUS.ZAGNIATAMY WSZYSTKO NA JEDNOLITĄ
    MASĘ.PRZEKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ I ZBIJAMY JE DREWNIANYM MŁOTKIEM
    TAK DŁUGO AŻ POJAWIĄ SIĘ PĘCHERZYKI.CIASTO PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I
    ODSTAWIAMY NA 1 GODZ. W CHŁODNE MIEJSCE.NASTĘPNIE CIASTO WAŁKUJEMY
    DOŚĆ CIEŃKO,KROIMY NA PASKI,KAŻDY PASEK PRZECINAMY PO ŚRODKU I
    PRZEKŁADAMY JEDEN KONIEC PASKA PRZEZ OTWÓR.
    FAWORKI SMAŻYMY NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU NA ZŁOTY KOLOR.PO WYSTUDZENIU
    POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy