Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowana dynia jest słodka, a za razem dość kwaśna od octu. Doskonała do mięs i jako przekąska lub jako przystawka.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg. dyni bez skóry i miąższu
    Zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    2 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    10 goździków
    Dodatkowo:
    słoiki
    2 szklanki osolonego wrzatku

Dynia w słodko-kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia 1. Dynię kroję w kostkę, wrzucam do wrzątku , gotuje 5 minut, odcedzam. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, dodaję dynię i gotuję do momentu, aż stanie się szklista. Nakładam do słoików, zakręcam, pasteryzuję 10 minut. Odwracam do góry dnem. Wynoszę do spiżarki, gdy wystygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy