Cupcake z kremem lemon curd

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babeczki z domowym kremem lemon curd

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Lemon curd:
    1 jajko
    1 żółtko
    80g cukru
    40g masła
    sok z 1 cytryny

    Cupcake kokosowe
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/ 4 wiórek kokosowych
    1/3 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka

    250g mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

Cupcake z kremem lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lemon curd:

    Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i chłodzimy.

    Cupcake kokosowe:

    Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W misie miksera umieszczamy jajka, olej i cukier - miksujemy. Gdy składniki się połączą, stopniowo dodajemy mąkę - cały czas miksując. Papilotki napełniamy masą. Babeczki pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Babeczki studzimy.

    Mascarpone ubijamy z pudrem i lemon curd.

    Kremem dekorujemy babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy