Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w małej miseczce z ciepłym mleka i cukrem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, przestudzone masło oraz jajka. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i będzie dobrze odklejać się od ręki. (Ważne nie podsypujemy ciasta zbyt dużą ilością mąki, gdyż po upieczeniu będzie twarde jak kamień).
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
Rabarbar myjemy, zdejmujemy z niego wierzchnią warstwę, kroimy w kawałki i obsypujemy cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do tortownicy lub na blachę (używałam tortownicy o średnicy 23 cm - ciasto było wysokie, takie jak lubię) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy rabarbar, całość posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Komentarze