Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Typowe ciasto drożdżowe, smak wakacji u babci

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • (ciasto)
    * 3 szklanki mąki pszennej
    * 5 dag drożdży świeżych
    * 2 jajka
    * 1 szklanka mleka
    * 20 g cukru
    * 20 g rozpuszczonego masła

    (kruszonka)
    * 100 g mąki
    * 50 g cukru
    * 50 g masła

    rabarbar według uznania

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w małej miseczce z ciepłym mleka i cukrem.

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, przestudzone masło oraz jajka. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i będzie dobrze odklejać się od ręki. (Ważne nie podsypujemy ciasta zbyt dużą ilością mąki, gdyż po upieczeniu będzie twarde jak kamień).

    Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.

    Rabarbar myjemy, zdejmujemy z niego wierzchnią warstwę, kroimy w kawałki i obsypujemy cukrem.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy do tortownicy lub na blachę (używałam tortownicy o średnicy 23 cm - ciasto było wysokie, takie jak lubię) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy rabarbar, całość posypujemy kruszonką.

    Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

    Moje ciasto dodatkowo polukrowałam po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy