Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mojej dietetyczki. Troszkę go udoskonaliłam.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża cebula
    podwójna pierś z kurczaka
    200 g czerwonej soczewicy
    100 g kaszy perłowej
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    sól (albo przyprawa uniwersalna), pieprz
    szczypta suszonego lubczyku
    pęczek natki pietruszki
    olej do smażenia

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i kurczaka kroję w dużą kostkę. Cebulę delikatnie podsmażam na odrobinie oleju rzepakowego i dodaję kurczaka. Przyprawiam solą i pieprzem. Duszę kilka minut. Do gotującej się wody (około 2,5 litra) wsypuję soczewicę, kaszę, wrzucam pomidory, posiekany czosnek. Gotuję kilka minut co chwilę mieszając. Następnie wrzucam kurczaka z cebulą, doprawiam lubczykiem oraz solą i pieprzem według uznania. Siekam i dorzucam natkę. Gotuję do miękkości wszystkich składników. Warto co chwilę przemieszać aby nie przywarła do dna garnka.

Porady

Zupa jest sycąca i ma niski indeks glikemiczny. Świetna dla osób na diecie. Zamiast na kurczaku można ją ugotować na polędwiczce wieprzowej. Będzie równie pyszna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy