Zupa z porów i ziemniaków

0 (0 ocen)

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Dość sycąca. Ma przyjemną konsystencję i smak.

Składniki:

  • 3 pory
    1 cebula
    3 duże ziemniaki
    4 łyżki masła
    1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
    100 g serka topionego śmietankowego
    1 łyżka białego wytrawnego wina
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    1,5-2 łyżki posiekanego szczypiorku

Zupa z porów i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z porów i ziemniaków 1. Pory kroimy w grubsze plastry,cebulę w kostkę i szklimy na maśle.
    Warzywa przełożyć do garnka,dodać pokrojone w kostkę (małą)
    ziemniaki, zalać bulionem i gotować na średnim ogniu przez
    20minut.Dodać serek topiony i mieszać do rozpuszczenia. Zupę doprawić
    solą, pieprzem,winem i chwilkę zagotować.Dodać szczypiorku.Posypać
    zmielonym kolorowym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy