1.Żeberka myjemy,zalewamy wodą.Po zagotowaniu się usuwamy wszelkie szumowiny.Cebulę obieramy i opalamy nad gazem.Pozostałe warzywa obieramy i dodajemy do wywaru.Wszystko gotujemy do momenty,aż mięso będzie odchodzić od kości.W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach,zalewamy wodą tak,aby tylko przykryła ogórki.Gotujemy około 20 minut.
2.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę.Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru.Marchew kroimy w plasterki,mięso obieramy i dodajemy do zupy razem z ziemniakami.Kiedy ziemniaki będą miękkie możemy dodać ogórki.Ja dodaję je porcjami,żeby zupa nie była zbyt kwaśna.Z każdą chwilą gotowania zupa kwaśnieje.Na sam koniec dodajemy posiekany koperek,śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja: Mój własny przepis.
Komentarze