Zupa krem z pieczonych pomiodrów

0 (0 ocen)

Pyszna zupa krem.

Składniki:

  • Składniki dla 3-4 osób:
    1 kg pomidorów
    1 duża cebula
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy
    250ml bulionu warzywnego
    świeża bazylia
    sól, pieprz

Zupa krem z pieczonych pomiodrów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, przepołowić i ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Cebulę i czosnek pokroić i położyć obok pomidorów. Całość polać oliwą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż pomidory będą miękkie a skórka sama będzie odchodzić. Czas zależy od stopnia dojrzałości pomidorów- moje były bardzo dojrzałe i piekły się ok. 40 minut. W połowie pieczenia odwrócić pomidory skórką do góry. Zostawić aż całkowicie ostygną.Pomidory razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do garnka i dodać świeżą bazylię. Zmiksować na krem.Dodać bulion i gotować ok. 5-10 minut.
    Doprawić do smaku.

Porady

Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Podobne przepisy