Zupa-krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wspaniały akcent na pożegnania lata. Nie wyobrażam sobie pory jesiennej bez tej zupy.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 dynia (średniej wielkości)
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    2-3 nie duże ziemniaki
    1 mała cebula
    kostka bulionowa
    2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
    szczypta imbiru
    sól
    pieprz
    3 łyżki śmietany

    + grzanki

Zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa-krem z dyni 1. Dynię przecinamy na pół, wydrążamy ziarnka i obieramy. A następnie kroimy w kostkę.
  • Zupa-krem z dyni 2. Ziemniaki, marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do dyni. Pietruszkę obrać, przekroić na pół i również wrzucić do garnka. Cebulę posiekać i dodać wraz ze szczypta imbiru do warzyw. Całość zalać wodą , tak by ledwo skrywała warzywa, dodać kostkę bulionową, pieprz i gotować do miękkości warzyw.
  • Zupa-krem z dyni 3. Gdy warzywa będą miękkie, rozpuścić w nich serek topiony.Całość zmiksować lub przepuścić przez sito na gładki krem.
    Na koniec zabielić śmietaną, robiąc esy-floresy na każdej porcji zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami, tostami lub groszkiem ptysiowym. Udekorować pestkami dyni lub siekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy