Zupa cebulowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rozgrzewające danie na chłodne dni.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 cebul– różnych odmian ( cukrowa, zwykła, czerwona itd..),

    wywar z jarzyn,

    szklanka białego wina,

    sól, pieprz, majeranek,

    przyprawa maggi,

    oliwa,

    2 ząbki czosnku

    Grzanki:

    1 bagietka,

    Ser mozarella

Zupa cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar : do1 litra wody, dodajemy obrane i pokrojone warzywa a więc marchewkę, seler, pietruszkę, oraz por, dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie (30 minut).
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w talarki, smażmy w garnku na oliwie do momentu aż się zeszkli (nie może się jednak zrumienić), następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę dusimy. Całość podlewamy winem i dusimy 5 minut; Dodajemy ugotowany wywar z jarzyn, oraz sól, pieprz, majeranek i jeszcze chwilkę (10 minut) gotujemy. Doprawiamy przyprawą maggi.
  • 3. W między czasie kroimy bagietkę, nakładamy na nią starty ser mozarella (lub jakiś pikantny) i zapiekamy w piekarniku aż ser się stopi. Zupę wlewamy do misek i podajemy z gorącymi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy