Zupa cebulowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso/koście na wywar (polecam wędzone)
    6 cebul
    2 marchewki (niewielkie)
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/2 białej części pora
    2 ząbki czosnku
    3-4 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej
    słodka śmietana (opcjonalnie)
    grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki

Zupa cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso/koście zalać wodą (max 2 litry) i zagotować.
    Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora.
    Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie.
    W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
    Cebulę wrzucić do wywaru pod koniec gotowania się zupy, a następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek oraz tymianek.
    Całość doprawić solą i pieprzem, a na końcu opcjonalnie zabielić śmietaną.
    Zupę podawać z grzankami.
    (Można też posypać posiekaną natką pietruszki i/lub startym żółtym serem.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować