Żołądki w sosie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Gotowanie to moje hobby.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● 1 kg żołądków drobiowych
    ● 4 marchewki
    ● pietruszka
    ● 1/2 selera
    ● 2 cebule
    ● 1 kg ziemniaków
    ● pęczek koperku
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1 szkl. mleka
    ● łyżka masła
    ● sól
    ● pieprz

Żołądki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki myjemy pod bieżącą
    wodą, osuszamy. Margarynę
    roztapiamy na patelni. Żołądki
    smażymy ok. 5 minut.
    Następnie podlewamy wodą
    i dusimy ok. 30 minut.
  • 2. Marchewki, pietruszkę
    i selera obieramy, myjemy
    i kroimy w talarki. Cebule
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Warzywa dodajemy do żołądków
    i dusimy ok. 30 minut do
    miękkości. Doprawiamy solą
    i pieprzem.
  • 3. Gałązkę koperku odkładamy,
    resztę siekamy. Ziemniaki
    obieramy, myjemy, kroimy
    w kawałki i gotujemy do miękkości.
    Odparowujemy i przeciskamy
    przez praskę. Dodajemy
    masło, posiekany koperek
    i wlewamy mleko.
    Dokładnie mieszamy. Purée
    wykładamy na talerz, obok
    wykładamy żołądki z warzywami.
    Ziemniaki dekorujemy
    koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy