Skład:
dowolna ilość dużych ziemniaków najlepiej typu winiety ( u mnie 10 sztuk)
szpinak w liściach (u mnie 2 opakowania mrożonego)
całe pomidory z puszki (u mnie 3 puszki)
ser pleśniowy bre (u mnie 3 sztuki)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
grzyby leśne (garść)
kilka oliwę
oliwa z oliwek
sól, pieprz
suszone zioła np. bazylia
świeża natka pietruszki
Ziemniaki na baczność ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności gotujemy grzybki. Na oliwie podsmażamy szpinak z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól i pieprz. Ziemniaki w łupinach gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu ziemniaków obieramy je ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środek (robimy miejsce na farsz).
2.Do ziemniaków nakładamy szpinak, następnie dajemy pomidor z puszki, plaster sera pleśniowego, na wierzch kładziemy grzybek i oliwkę. Posypujemy suszonymi ziołami np. bazylią albo oregano, zioła prowansalskie. Dekorujemy natką pietruszki.
3.Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 15-20 minut.
Komentarze