Zapiekanka ziemniaczana z dziczyzną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis przywiozłam z Ukrainy, ponieważ tam mieszkają moje siostry. Zapiekanka jest pyszna.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    20 dkg kiełbasy z dzika podwędzanej
    2 czerwone papryki
    3 jajka
    200 ml mleka
    pieprz podlaski, majeranek , czubryca
    sól czosnkowa
    olej

Zapiekanka ziemniaczana z dziczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki . Kiełbasę także pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z nasion , umyć i pokroić w drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz , smażyć ziemniaki około 10 min, ciągle przewracać. Dodać pokrojoną paprykę i jeszcze smażyć 5 min.
  • 2. Kiełbasę także przesmażyć na tłuszczu w drugiej patelni. Gotowe składniki wymieszać razem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Napełnić naczynie mieszanką warzywną z kiełbasą .
  • 3. Jajka rozbełtać z mlekiem , doprawić sos przyprawami. Całość polać sosem . Zapiekać przez 30 min w nagrzanym piekarniku do 225 stopni.

Porady

Po upieczeniu można polać ketchupem . Taką zapiekankę nieraz robię na obiad , do tego surówkę z kapusty świeżej lub pekińskiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy