Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Obiad, który zawsze można przygotować dzień wcześniej, a potem odgrzać :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30 dkg pieczarek
    2 średnie cebule
    30 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
    20 dkg sera żółtego
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    papryka słodka, chili
    zioła prowansalskie

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i przestudzić. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić sola i pieprzem. Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Zapiekanka gotowa do pieczenia 2. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Wyłożyć pokrojonymi w plasterki ziemniakami, na to wykładać warstwami pozostałe składniki aż do ich wyczerpania. Na wierzchu powinien być ser żółty. Posypujemy go słodka papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Gotowa zapiekanka 3. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy