Wiśniowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● 5 jajek
    ● łyżka stołowa octu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    ● galaretka wiśniowa
    ● budyń śmietankowy
    ● 1/2 l kompotu wiśniowego
    ● 2 szkl. wydrylowanych wiśni
    ● 2 jajka
    ● 1/4 szkl. cukru
    ● kostka margaryny
    Do dekoracji:
    ● 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy
    od białek i mieszamy
    z octem i proszkiem. Białka
    ubijamy z cukrem na sztywno.
    Dodajemy z mąką do żółtek.
    Delikatnie mieszamy. Ciasto
    przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem.
    Pieczemy 50 minut w temp.
    180 °C. Studzimy. Przekrawamy
    na 2 placki.
  • 2. Kompot zagotowujemy,
    dzielimy na 2 porcje. W jednej
    rozpuszczamy galaretkę,
    a w drugiej budyń. Obie porcje
    łączymy i zagotowujemy.
  • 3. Margarynę ucieramy z żółtkami
    i cukrem na puch. Dodajemy
    wystudzoną masę budyniową.
    Białka ubijamy na
    sztywno i mieszamy z masą.
    Wsypujemy wiśnie.
  • 4. Na biszkopta wykładamy
    3/4 masy. Przykrywamy drugim
    biszkoptem i smarujemy
    resztą masy.
  • 5. Wierzch posypujemy startą
    czekoladą. Ciasto odstawiamy
    do schłodzenia.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy