Gotuję codziennie, ale najbardziej inspirują mnie uroczystości rodzinne, np. urodziny, bo mogę się wykazać umiejętnościami. Najlepiej wychodzą mi ciasta (jestem cukiernikiem), ale także różne sałatki.
Składniki:
Na 3-4 osoby:
● 40 dag wątróbki drobiowej
● 1 duża cebula
● 2 ząbki czosnku
● 2 duże marchewki
● 1 mała pietruszka
● kawałek selera
● 1 puszka pomidorów bez skórki
● 2 listki laurowe
● 3 ziarenka ziela angielskiego
● sól, pieprz
● 1 łyżeczka vegety
● 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
● 40 dag makaronu świderki lub muszelki
Wątróbka w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy i kroimy
w kawałki. Smażymy na
2 łyżkach oleju.
2.Warzywa obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
Na drugiej patelni rozgrzewamy
2 łyżki oleju i podsmażamy
warzywa, cebulę, roztarty
czosnek oraz paprykę, sól
i pieprz. Dusimy pod przykryciem
15-20 minut.
3.Dodajemy całe pomidory
i wątróbkę. Doprawiamy vegetą
i liśćmi laurowymi oraz zielem
angielskim i dusimy 15 minut,
co jakiś czas mieszając. W tym
czasie gotujemy makaron według
przepisu na opakowaniu.
Wykładamy na talerz, podajemy
z wątróbką z jarzynami.
Komentarze