Wątróbka w jarzynach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję codziennie, ale najbardziej inspirują mnie uroczystości rodzinne, np. urodziny, bo mogę się wykazać umiejętnościami. Najlepiej wychodzą mi ciasta (jestem cukiernikiem), ale także różne sałatki.

Składniki:

  • Na 3-4 osoby:
    ● 40 dag wątróbki drobiowej
    ● 1 duża cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 duże marchewki
    ● 1 mała pietruszka
    ● kawałek selera
    ● 1 puszka pomidorów bez skórki
    ● 2 listki laurowe
    ● 3 ziarenka ziela angielskiego
    ● sól, pieprz
    ● 1 łyżeczka vegety
    ● 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    ● 40 dag makaronu świderki lub muszelki

Wątróbka w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka w jarzynach 1. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy
    w kawałki. Smażymy na
    2 łyżkach oleju.
  • Wątróbka w jarzynach 2. Warzywa obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
    Na drugiej patelni rozgrzewamy
    2 łyżki oleju i podsmażamy
    warzywa, cebulę, roztarty
    czosnek oraz paprykę, sól
    i pieprz. Dusimy pod przykryciem
    15-20 minut.
  • Wątróbka w jarzynach 3. Dodajemy całe pomidory
    i wątróbkę. Doprawiamy vegetą
    i liśćmi laurowymi oraz zielem
    angielskim i dusimy 15 minut,
    co jakiś czas mieszając. W tym
    czasie gotujemy makaron według
    przepisu na opakowaniu.
    Wykładamy na talerz, podajemy
    z wątróbką z jarzynami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Komentarze

Podobne przepisy