Biszkopty:
-11 jajek
-2 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenie
-30 ml oleju
-4 łyżki kakao
Masa
-śmietana 30% ok 0,5 l lub 0,75 l
-4 śmietań-fixy
-3/4 szklanki cukru pudru
-Wiśnie kandyzowane 1l
- szklanka ulubionego alkoholu
Pozostałe:
Starta czekolada do ozdoby
Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie zalewamy alkoholem. Białka ubijamy z cukrem. Po ubiciu dodajemy żółtka(pojedynczo). Następnie olej i kakao, cały czas miksujemy. Mąkę i proszek stopniowo dodajemy już nie miksując. Masę na biszkopty rozlewamy do 3 foremek wyłożonych papierem, od najmniejszej do największej. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu każdy z osobna rozcinamy i przekładamy ubitą śmietaną z fixami i cukrem. Wciskamy w nią wiśnie. Tak powstają nam 2 poziomy toru. Układamy jeden na drugim i ozdabiamy :)
Komentarze