Tort szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

  • 1 min

Rozpływa się w ustach ..

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopty:
    -11 jajek
    -2 szklanki cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenie
    -30 ml oleju
    -4 łyżki kakao
    Masa
    -śmietana 30% ok 0,5 l lub 0,75 l
    -4 śmietań-fixy
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -Wiśnie kandyzowane 1l
    - szklanka ulubionego alkoholu
    Pozostałe:
    Starta czekolada do ozdoby

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie zalewamy alkoholem. Białka ubijamy z cukrem. Po ubiciu dodajemy żółtka(pojedynczo). Następnie olej i kakao, cały czas miksujemy. Mąkę i proszek stopniowo dodajemy już nie miksując. Masę na biszkopty rozlewamy do 3 foremek wyłożonych papierem, od najmniejszej do największej. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu każdy z osobna rozcinamy i przekładamy ubitą śmietaną z fixami i cukrem. Wciskamy w nią wiśnie. Tak powstają nam 2 poziomy toru. Układamy jeden na drugim i ozdabiamy :)

Porady

Polecam samemu zrobić różyczki :)

Komentarze

Podobne przepisy