Torcik "napoleon" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z ciasta wyciąć 2 koła (odbiłam od tortownicy o średnicy 25 cm. ), z reszty wyciąć 2 półkola i przeciąć każde na 4 trójkąty. Nakłuć widelcem i upiec zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta.
2.Krem:
Trzy szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepłym przełożyć placki. Na wierzchu ułożyć pocięte trójkąty. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz.
Porady
Do tortu można z powodzeniem zrobić krem z połowy składników.
Komentarze