Torcik ananasowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło, jajko. Wyrobić gładkie ciasto.
2.Kruszonka:
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło zagnieść palcami.
3.Masa:
Schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem. Zawartość torebki wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
4.Ciasto, kruszonkę i kostki ananasa podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na spodzie tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzch spodów przybrać ananasami i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w 200*C ok. 20 min. Górny spód pokroić na 12 części. Niepokrojone spody posmarować powidłami śliwkowymi, przełożyć masą śmietanową, na wierzchu położyć pokrojony spód.
Komentarze