Torcik ananasowy z kruszonką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 szczypta soli
    125 g masła
    1 jajko
    8 plastrów ananasa (osączonego i pokrojonego w kostkę)

    Kruszonka:
    150 g mąki
    75 g cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    100 g masła

    Masa:
    500 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 opakowania Śmietan-fixu
    powidła śliwkowe

Torcik ananasowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło, jajko. Wyrobić gładkie ciasto.

  • 2. Kruszonka:
    Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło zagnieść palcami.
  • 3. Masa:
    Schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem. Zawartość torebki wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • 4. Ciasto, kruszonkę i kostki ananasa podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na spodzie tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzch spodów przybrać ananasami i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w 200*C ok. 20 min. Górny spód pokroić na 12 części. Niepokrojone spody posmarować powidłami śliwkowymi, przełożyć masą śmietanową, na wierzchu położyć pokrojony spód.

Komentarze

Podobne przepisy