Szpianakowy placek

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szpinak podany na inny sposób niz zwykle. Zielony placek zjedzą i dzieci.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg szpinaku mrożonego
    5 jajek,
    2 łyżki masła lub margaryny
    1/2 szkl mąki tortowej
    3 łyżki śmietany
    5 ząbków czosnku,
    sól do smaku,
    pieprz do smaku

Szpianakowy placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak mrożony rozmrażamy w opakowaniu.

    W rondelku roztapiamy masło lub margarynę i przesmażamy na nim szpinak około 5 minut.

    Jajka miksujemy z mąką , śmietaną i rozgniecionym czosnkiem.

    Dodajemy przestudzony szpinak.

    Mieszamy.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Wylewamy do posmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 25x 32 cm.

    Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut.

    Wykładamy z formy i kroimy w prostokąty.

    Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy