Steki w sosie kaparowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest naprawdę pyszna i sycąca.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 steki wołowe
    1/4 litra wytrawnego białego wina
    3 łyżki oleju
    4 łyżki kaparów
    1/5 litra śmietany
    sól, pieprz, chili

Steki w sosie kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Steki umyć, osuszyć. Smażyć na oleju na dużym ogniu ok. 3 minuty z każdej strony, oprószyć solą. Następnie zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
    Wino wlać na patelnię, zagotować, dodać kapary i śmietanę, gotować przez 3 minuty ciągle mieszając, doprawić pieprzem i chili.
    Mięso przełożyć na patelnię podgrzewać z sosem na wolnym ogniu ok. 5 min. wyłożyć na półmisek, udekorować.

Porady

Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy