Bitki wołowe w sosie musztardowo-kaparowym

4.51 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rozpływające się w ustach, soczyste mięso wołowe skąpane we wspaniałym, wyrazistym sosie na bazie słodkiej musztardy i kaparów. Taki obiad zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -70 dag udźca wołowego
    -100 ml śmietany 30%
    -60 g odsączonych z zalewy kaparów
    -1 łyżka słodkiej musztardy
    -0,5 l wrzącej wody
    -ok 2 łyżki mąki
    -1 łyżka papryki wędzonej w proszku
    -1 łyżka rozmarynu
    -1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
    -1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
    -olej do smażenia
    -ew. sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec Bitki Sosy

Bitki wołowe w sosie musztardowo-kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w plastry. Paprykę wędzoną, rozmaryn, suszone pomidory i cukier trzcinowy dokładnie mieszamy ze sobą. Przyprawami nacieramy plastry mięsa. Następnie obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzany olej.
  • 2. Smażymy po 2-3 minuty z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka (razem z tłuszczykiem na którym się smażyło). Zalewamy wrzątkiem, wstawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Po tym czasie dodajemy musztardę oraz odsączone z zalewy i przepłukane w zimnej wodzie kapary. Dusimy jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka dodajemy po łyżce śmietanki 30%. Gotujemy jeszcze 5 minut. Sos ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować