Rafaello cielęce w sosie kaparowym

  • wyświetlono: 278 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cytrynowe pulpeciki z cielęciny są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad.

Goszka
  • 120min

Składniki

Pulpety
• 500 g mielonej cielęciny
• 1 kajzerka
• 1 cebula
• 1 łyżka masła
• starta skórka z 1 cytryny
• 1 jajko
• gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz
Sos śmietanowo-kokosowy
• 1 puszka mleczka kokosowego
• 2 łyżki masła
• 2/3 szklanki śmietanki 30%
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki kaparów
• sól, biały pieprz
Brukselka:
• 10 dużych brukselek
• 5 pomidorów suszonych
• kilka łyżek oliwy od pomidorów
• sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello cielęce w sosie kaparowym

  • 1. Pulpety
    • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić.
    • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła.
    • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy.
    • Z masy mięsnej uformować małe kulki.
    • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić.
  • 2. Sos śmietanowo-kokosowy
    • Masło stopić, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
    • Zalać mleczkiem kokosowym, gotować ok. 10 minut, aby odparować sos.
    • Wlać śmietankę, dodać kapary, przyprawić.
    • Gotowy sos zmiksować, odkładając kilka kaparów do dekoracji.
    • Ugotowane pulpety wrzucić do sosu.
  • 3. Brukselka
    • Oddzielić od główki brukselki listki, wsypać je na 30 sekund do posolonego wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Pomidory suszone pokroić w paski, podsmażyć na oliwie, dodać liski brukselki i przesmażyć. Przyprawić.
    • Podawać pulpety polane sosem z listkami brukselki.

Porady

Ja podawałam pulpeciki z pieczonymi batatami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkamoj_niedzielny_obiadpulpeciki z cielęciny

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: klopsik111

Medaliony cielęce z makaronem w sosie grzybowym

Przepis otrzymałem od swojej kuzynki....

Zrazy z karkówki w pikantnym sosie kaparowo – paprykowym

Dodane przez: Violetka76

Zrazy z karkówki w pikantnym sosie kaparowo...

Kruche mięso w sosie o wyrazistym...

wątróbka cielęca

Dodane przez: wiesiołek

Wątróbka cielęca w sosie kurkowym

Pyszna, chrupiąca, palce lizać...

Pieczeń cielęca w sosie kminkowym

Dodane przez: Eweliiina

Pieczeń cielęca w sosie kminkowym.

Wymyślam potrawy na bazie starych,sprawdzonych...

image-25b8hd2

Dodane przez: anita176

Gicz cielęca w sosie miodowym

Smaczne i aromatyczne mięsko

gotowe

Dodane przez: ziutula

wątróbka cielęca w sosie jabłkowo-cebulowym

wątróbka jest soczysta, delikatna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE