Polędwiczki w sosie kaparowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, błyskawiczny obiad:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    3 łyżki kaparów
    200 ml kremówki
    150 ml mleka
    1 czerwona cebula
    Olej do smażenia
    Sól i pieprz
    2 ząbki czosnku
    Sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki w sosie kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki oczyszczamy z błonę i kroimy w plastry o grubości ok. 2,5 cm.
    Rozgniatamy każdy plaster ręką, solimy, pieprzymy, nacieramy przeciśnietym czosnkiem, przekładamy do miski i polewamy olejem.
    Odstawiamy na kilka godzin (w razie pośpiechu nie jest to konieczne).
  • 2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z mięsem i kaparami na rozgrzanej patelni.
    Mięso smażymy na mocnym ogniu po 3 minutki z każdej strony. Po czym zalewamy całość śmietanką z mlekiem.
    Dodajemy do smaku soli, pieprzu i sosu sojowego.
    Gotujemy aż sos się zredukuje.
    Podajemy z ulubionym dodatkiem : ziemniaki, kluski lub tortellini
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie kurkowym

To może cię zainteresować