Sos gulaszowy z prawdziwkami

0 (0 ocen)

Niedługo pojawią się grzyby leśne, warto urozmaicić nimi codzienny obiad.

Składniki:

  • 750 g karkówki
    200 g obgotowanych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 szklanki rosołu (może być z kostki) lub wody
    sól
    pieprz ziołowy

Sos gulaszowy z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do odparowania płynu. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  • 2. Oczyszczone grzyby kroimy w paseczki, obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 5 minut i odcedzamy. Dodajemy do mięsa, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli trzeba, podlewamy wodą.
  • 3. Mięso z grzybami oprószamy mąką, mieszamy i zalewamy rosołem. Gotujemy chwilę do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie za gęsty, dodajemy nieco wody.
  • 4. Sos podajemy z kaszą jęczmienną perłową, kaszą gryczaną, ryżem lub makaronem z dodatkiem ulubionej sałatki.

Porady

Do sosu można wykorzystać grzyby mrożone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy