Smażone kuleczki risotto

0 (0 ocen)

Świetne jako ciepła przekąska lub kolacja

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1,5 szklanki bulionu
    0,5 szklanki białego wytrawnego wina
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 żółtej papryki
    ok. 10 dkg żółtego sera
    (najlepsza jest mozzarella, ale można wykorzystać dowolny rodzaj sera)
    1 łyżeczka oregano
    oliwa do smażenia

Smażone kuleczki risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażony ryż 1. Cebulę posiekać drobno i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż, pokrojoną w kostkę paprykę i oregano i smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Stopniowo wlewać bulion i wino. Kiedy ryż wchłonie cały płyn odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Ser pokroić w kostkę. Z ryżu formować kuleczki z kostką sera w środku. Tak przygotowane kuleczki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, delikatnie obracając. Udekorować listkami tymianku i gałązkami selera naciowego. Podawać ciepłe.
  • 3. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy