Kluski śląskie w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
2.Ziemniaki przecedź. I jeszcze gorące ubij tłuczkiem.
3.Ziemniaki wyrównaj i podziel je na 4 części.
Jedną część wyjmij i połóź na resztę ziemniaków.
Do dziury wsyp skrobię na równi z pozostałymi częściami
4.Ciasto wymieszaj ze skrobią.
Z masy formuj kulki , na środku każdej palcem zrób dziurę.
5.Kluski wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oleju. Gotuj ok 7 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
6.Kluski wyjmij , ostudź.
7.Tempurę wymieszaj z bułką. W osobnej misce roztrzep jajka.
8.Kluski obtocz w jajku a następnie w panierce- każdą kluskę panieruj 2-krotnie
9.Kluski smaż na oleju z oby dwóch stron na rumiany kolor
Komentarze