Smażone serniczki na bazie sera ricotta z polewą z mlecznej czekolady idealnie smakują na ciepło i na zimno. To deser, który z pewnością posmakuje dużym i małym łasuchom. W dodatku przygotowuje się go błyskawicznie.
30 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu B:
-400 g sera ricotta
-1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
-4 łyżki mąki pszennej
Składnik podstawowy dodatkowy:
-2 jaja
Składniki robocze:
-3 łyżki cukru trzcinowego
-olej do smażenia
Dekoracja:
-kilka truskawek
-motylek z białej czekolady
Serniczki z patelni w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy łyżką z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito oraz rozdrobniony widelcem ser. Zagniatamy ręcznie na gładką masę.
2.Łyżką formujemy placuszki, lekko spłaszczamy je dłonią i układamy na patelni z rozgrzanym olejem (musi przykryć połowę placuszków). Smazymy po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy świeżymi truskawkami i motylkami z czekolady. Smacznego!
Komentarze