Serniczki z patelni w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smażone serniczki na bazie sera ricotta z polewą z mlecznej czekolady idealnie smakują na ciepło i na zimno. To deser, który z pewnością posmakuje dużym i małym łasuchom. W dodatku przygotowuje się go błyskawicznie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    -400 g sera ricotta
    -1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
    -4 łyżki mąki pszennej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -2 jaja

    Składniki robocze:
    -3 łyżki cukru trzcinowego
    -olej do smażenia

    Dekoracja:
    -kilka truskawek
    -motylek z białej czekolady

Serniczki z patelni w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jajka ucieramy łyżką z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito oraz rozdrobniony widelcem ser. Zagniatamy ręcznie na gładką masę.
  • 2 2. Łyżką formujemy placuszki, lekko spłaszczamy je dłonią i układamy na patelni z rozgrzanym olejem (musi przykryć połowę placuszków). Smazymy po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy świeżymi truskawkami i motylkami z czekolady. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy