eklerki w czekoladowej polewie

5 (152 ocen)

  • 60 min

Cudowne, rozpływające się w ustach... trudno im się oprzeć

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    1 kostka margaryny
    1/2 l wody
    25 dag mąki pszennej
    6 jaj

    masa:

    1/2 l mleka + pół szklanki
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    margaryna

    polewa czekoladowa:
    1/3 margaryny
    niepełna szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1/5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Eklerki

Eklerki w czekoladowej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej się wody dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką - ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie - wbijać po jednym jajku i miksować mikserem. Szprycą wyciskać ciasto na natłuszczoną blachę o długości 10 cm. Piec w temperaturze 200 st. C. około 20 minut do uzyskania złotego koloru


    Masa:

    0,5 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtka mieszamy z połową szklanki mleka.Gdy mleko zagotuje się, zalewamy je przygotowanym płynem z mieszanką mąk, żółtek i mleka. Gotujemy jeszcze przez około 3 minut - ciągle mieszając - uważając by nie przypalić kremu. Po ostudzeniu przygotowany budyń miksujemy z margaryną.

    Polewa:
    Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji polewy.

    Złożenie:

    Upieczone ciastka przekrawamy na pół, górną część smarujemy polewą czekoladową - gdy zastygnie przekładamy masą i sklejamy dwie części.

Porady

Po przekrojeniu upieczonych eklerków - wkładam je jeszcze na 5 minut do pieca by ich dosuszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować