Sałatka wiosenna z rzeżuchą

0 (0 ocen)

Dla smakoszy ostrych i pikantnych w smaku sałatek. Najlepiej smakuje w połączeniu z wędlinami :)

Składniki:

  • 150g rukoli
    garść rzeżuchy
    4-5 rzodkiewek
    5-6 pomidorków koktajlowych
    2 łyżki oliwek czarnych
    pół ogórka
    100g fety

    sos: 3 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka musztardy łagodnej

Sałatka wiosenna z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę umyj, osusz. Warzywa umyj, rzodkiewkę pokrój w plastry, ogórka w półplasterki, a pomidorki przekrój na pół. Oliwki osącz z zalewy, przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę. Na talerze przełóż rukolę i resztę składników, posyp rzeżuchą.
  • 2. Oliwę, musztardę i miód połącz i tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj i spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Porady

*Sałatkę należy spożyć od razu, inaczej rukola zrobi się gorzka. *Ze względu na ostrość sałatki można zrezygnować z rzodkiewki i zastąpić ją np. słodką pomarańczą. *Dzięki ostremu smakowi rzeżucha zaostrza dzieciom apetyt. *Rzeżucha to ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu.

Komentarze

Podobne przepisy