Sałatka Meksykanki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gotowanie to tworzenie czegoś wyjątkowego. Tą sałatkę wymyśliłam sama. Na przyjęciu okazała się hitem

  • 40 min

Składniki:

  • filet z kurczaka 300 g
    słoik papryki konserwowej
    słoik ogórków kiszonych
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    średnia cebula
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka majonezu
    olej
    sok z cytryny
    przyprawy: kostka rosołowa, zioła do drobiu, sól, pieprz, różne suszone zioła

Sałatka meksykanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka Meksykanki 1. Przygotowujemy marynatę do mięsa: kostkę rosołową rozrabiamy z ok. 5 łyżkami oleju, dodajemy zioła do drobiu, odrobinę soli i pieprzu oraz 1-2 ząbki czasnku. Mięso kroimi w niedużą kostkę i wrzucamy do marynaty. Zostawiamy na 10 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, ogórki i paprykę. Cebule skrapiamy sokiem z cytryny. Po 5 minutach dodajmy ogórki, paprykę i kukurydzę. Fasolę pluczemy wodą i wrzucamy do reszty składników. Sos: do jogurtu i majonezu dodajemy 2 ząbki czoasnku przeciśniętego przez praskę, zioła oraz sól i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Smażymy mięso. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Gdy mięso przestygnie mieszamy z warzywami. Przed podaniem dodajemy sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy