Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Por oczyścić, umyć i pokroić w pół krążki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.. Podsmażać wszystkie warzywa na 2 łyżkach oleju przez ok 10 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodać 300 ml wody ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz,przykryć i dusić ok. 15 minut. (należy uważać , aby warzyw nie rozgotować-muszą zachować swoją strukturę). NA koniec doprawiamy warzywa koncentratem pomidorowym, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
2.Jeżeli mamy mrożoną rybę, należy ją rozmrozić i osuszyć. Rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Gorącą rybę skropić sokiem z cytryny, a następnie polać gorącym sosem warzywnym i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze