Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne danie Wigilijne, u mnie z miruny

  • 30 min

Składniki:

  • 600/700 g filetów z miruny
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/3 selera
    1 duży por
    2 cebule
    sól i pieprz
    4 listki laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    150 g dobrego koncentratu pomidorowego
    2 jajka
    kilka łyżek mąki pszennej
    kilka łyżek bułki tartej
    olej
    pieprz cytrynowy
    czosnek granulowany
    cytryna

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Por oczyścić, umyć i pokroić w pół krążki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.. Podsmażać wszystkie warzywa na 2 łyżkach oleju przez ok 10 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodać 300 ml wody ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz,przykryć i dusić ok. 15 minut. (należy uważać , aby warzyw nie rozgotować-muszą zachować swoją strukturę). NA koniec doprawiamy warzywa koncentratem pomidorowym, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
  • 2. Jeżeli mamy mrożoną rybę, należy ją rozmrozić i osuszyć. Rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Gorącą rybę skropić sokiem z cytryny, a następnie polać gorącym sosem warzywnym i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy