Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smażona ryba w lekkiej i orzeźwiającej zalewie. Dobra na co dzień i od święta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (np. miruny)
    2 cebule
    4-7 ogórków kiszonych
    Zalewa:
    - 4 szklanki wody
    - 5 łyżek cukru
    - 4 łyżki keczupu
    - 1/4 szklanki oleju
    - 5 łyżek octu 10%
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, przyprawa do ryb

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety rybne pokrój w paski o szerokości ok 3-5cm.
    2. Rybę posyp przyprawą, obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż na oleju.
    3. Ogórki i cebulę pokrój w plastry.
    4. W naczyniu układaj warstwami: rybę, cebulę i ogórki.
    5. Składniki zalewy zagotuj (wraz z przyprawami) i gorącą zalewą zalej rybę.
    6. Odstaw do chłodnego pomieszczenia aby wszystko się "przegryzło"

Porady

Możesz użyć dowolnego rodzaju ryby. Ja polecam mirunę- dobrze się smaży i nie rozpada się w zalewie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy