Ruskie pierogi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tak sie zadomowiły w kuchnii polskiej, że trudno powiedzieć czy one sa Ruskie czy Polskie

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - ugotowane ziemniaki: 40 dekagramów
    - twaróg: 10 dekagramów
    - jajo: 1 sztuka
    - mała cebula: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 0.5 łyżeczki
    - ciepła woda około: 0.75 szklanki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej/oliwa: 1 łyżka

Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody, odrobiny soli i jaja zagnieść ciasto na pierogi. Ziemniaki i twaróg zmielić razem. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać do masy na nadzienie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką pierogi, nadziać przygotowaną masą, dokładnie sklejać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wkładać porcjami pierogi i gotować 5-10 minut od chwili wypłynięcia. Podawać polane bułką zrumienioną na tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy