Rurki po bolońsku

0 (0 ocen)

Obiad smaczy, prosty i szybki.

Składniki:

  • 40 dag makaronu rurki,
    1/2 kg mięsa mielonego,
    2 cebule,
    6 pomidorów,
    150 ml czerwonego półsłodkiego wina,
    2 łyżki posiekanej bazylii,
    łyżeczka suszonego tymianku,
    mielona ostra papryka,
    3 łyżki pikantnego ketchupu,
    sól, pieprz

Rurki po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Cebule posiekać, zeszklić na oleju, dodać doprawione mięso, dusić na małym ogniu ok. 5 min. Wlać wino i dodać ketchup. Dodać pokrojone w plastry pomidory, posypać bazylią. Dusić ok. 10 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku.

Porady

Można także wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiec. Równie pyszne!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy