Rozmarynowy kurczak z jabłkami

0 (0 ocen)

Dostałam kurczaka z gospodarstwa mojego brata i postanowiłam uroczyście go przygotować :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)
    papryka słodka w proszku
    2 - 3 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynu
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny)
    2 - 3 słodkie jabłka
    olej
    + nożyce do rozcinania ptaka :)

Rozmarynowy kurczak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Kurczaka nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  • 2. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową. Na ostatnie 20 minut pieczenia układamy obok kurczaka jabłka pokrojone w ósemki. Po upieczeniu podajemy kurczaka z jabłkami. Dekorujemy świeżym rozmarynem

Komentarze

Podobne przepisy