Rozmarynowy kurczak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i osuszamy. Kurczaka nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
2.Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową. Na ostatnie 20 minut pieczenia układamy obok kurczaka jabłka pokrojone w ósemki. Po upieczeniu podajemy kurczaka z jabłkami. Dekorujemy świeżym rozmarynem
Komentarze