Rogaliki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 60 min

W mojej rodzinie są straszne łasuchy na słodkie dlatego zawsze staram się im robić różne słodkości.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki rogalików:
    4 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 żółtka
    1 szklanka śmietany
    2 łyżki cukru
    10 dag drożdży
    Do smarowania rogalików:
    1 białko
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka cukru

Rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier i żółtka. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie, dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto jak na pierogi. Po zagnieceniu ciasta rozwałkowujemy je i wycinamy z niego trójkąty, nakładamy dżem i zawijamy.
    Smarowanie rogalików:
    Białko, mleko i cukier mieszamy i smarujemy rogaliki przed pieczeniem.
    Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 20 min.
    Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego !

Porady

Zamiast obsypywać rogaliki cukrem pudrem smaruję je lukrem, są o wiele pyszniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy