Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podbijają serca dzieci i dorosłych.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 300g dowolnej marmolady lub dżemu
    - 250g margaryny
    - 100g śmietany
    - 25g drożdży
    - 2 jajka
    - 8 łyżek cukru

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę zamrozić a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    2. Dodać mąkę, drożdże połączone ze śmietaną oraz 1 całe jajko i 1 żółtko.
    Zagnieść ciasto, podzielić je na 5 równych części.
    3. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o grubości 1 cm i następnie podzielić na osiem trójkątów (jak przy krojeniu tortu).
    4. Na każdy trójkąt wyłożyć łyżeczkę marmolady, a następnie zwinąć, nadając kształt rogalika.
    5. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym bialkiem i posypać cukrem.
    6. Rogaliki ułożyć na blasze i piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 min (na złoty kolor).

Porady

Marmoladę można zastąpić mleczną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy