Rogaliki drożdżowe

4.49 (146 ocen)

Idealne ciasto do rogalików drożdżowych, których wnętrze można wypełnić na wiele sposobów.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    2 jajka + 1 jajko do posmarowania rogalików
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    nadzienie wedle uznania: dżem, powidła, jabłka, czekolada, ser
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Marmolady

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wraz z cukrem i cukrem waniliowym rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki (z potrzebnego 1/2 kg) , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do reszty mąki dodać sól, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Krótko wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać trójkąty i na każdy z nich kłaść nadzienie. Z ciasta formować rogaliki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wierzch rogalików można dekoracyjnie posypać np. sezamem, makiem, słonecznikiem, cukrem pudrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C ok. 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować