Racuszki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są puszyste i pyszne że trudno jest im się oprzeć

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA RACUSZKI::
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - mleko: 2 szklanki
    - drożdże piekarskie świeże: 3 dekagramy
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier waniliowy ( 16 g ): 1 opakowanie
    - cukier kryształ: 3 łyżki
    DODATKI::
    - świeże truskawki: 0.5 kilograma
    - cukier puder: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki

Racuszki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,2 łyżkami i 2 łyżkami mąki.Zrobić rozczyn i pozostawić aż wyrośnie.
  • 2. Do wyrosniętego rozczynu dodać ; makę,mleko,cukier,cukier waniliowy ,żółtka jaj i ubitą pianę z białek.Wyrobić ciasto drewnianą łyżką i pozostawić na 30 minut aż wyrośnie.
  • 3. Kłaść ciasto łyżką na gorący tłuszcz a na każdy placek pokrojone dowolnie truskawki.Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy