mleko, 3 szklanki
mąka, 3 szklanki
jajka, 2 sztuki
papryka czerwona, 1 mała
papryka zielona, 1 mała
oliwki zielone lub czarne, 20 dag
żółty ser, 25 dag.
szynka, 20 dag.
przyprawa do pizzy, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
olej, do smażenia
1.Mleko, jajka,mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Doprawić przyprawami. Papryki, szynke pokroić w kostkę ,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oliwkii pokroić na kawałki i wszystko to razem wrzucić do ciasta i wymieszać . Ciasto nakładać łyżką grubsze placki i smażyć jak racuchy na nagrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Porady
Znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z keczupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze