Puszyste śniadaniowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bułeczki drożdzowe są bardzo pyszne i na śniadanie, jak również do kawy i herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 czubate szklanki mąki
    2/3 kostki masła
    3 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka soli
    starta skórka z cytryny
    tłuszcz do formy
    cukier puder do posypania

Puszyste śniadaniowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Do środka wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko, delikatnie wymieszać z odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 min.
  • 2. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać 3 łyżki stopionego masła, cukier, sól, startą skórkę z cytryny i wszysto wymieszać z resztą mąki.
  • 3. Wyrobić lużne, gładkie ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Pozostałe masło stopić i wlać do prostokątnej i szerokiej blaszki o wysokich bokach. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, formować kule, obtaczać je w stopionym maśle i układać lużno obok siebie w tłuszczu na dnie blaszki. Przykryć i ponownie odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
  • 5. Piec 35 min w temp 200 stopni na złoty kolor. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika i gorące posypać cukrem pudrem.

Porady

Bułeczki można posypać makiem lub sezamem i lekko oprószyć cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy