Zupa pomidorowa inaczej

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tą zupę wymyśliła moja mama, gości na naszych stołach od dawna :)

  • 45 min

Składniki:

  • - 4 ziemniaki
    - 2 duże marchewki (ja wzięłam 3 mniejsze)
    - połowa małego selera
    - pietruszka
    - cebula
    - 2 pomidory
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 kostka rosołowa z pietruszką i lubczykiem
    - 1 kostka rosołowa z liściem laurowym i zielem angielskim
    - 2 liście laurowe
    - 4 kulki ziela angielskiego
    - 6 kulek pieprzu ziarnistego
    - pół łyżeczki przyprawy kucharek
    - koncentrat pomidorowy

Zupa pomidorowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy 2l wody. Dodajemy kostki rosołowe i przyprawy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy.
  • image-0deobfj 2. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pietruszkę w cienkie plastry, a marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Do garnka wrzucamy warzywa i dodajemy zmiksowane pomidory. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę i czosnek. Dodajemy do zupy razem z 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Gotujemy do czasu miękkości warzyw. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem,
    Smacznego!!

Porady

Zupę można również zagęścić śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy