Placek z kaszy jęczmiennej i wędzonego kurczaka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kasza jęczmienna w formie placka okraszona serem feta, kukurydzą i wędzonym kurczakiem, podawana z sosem czosnkowym.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jęczmienna perłowa: 100 gramów
    - wędzony kurczak- udko: 1 sztuka
    - ser feta: 80 gramów
    - szczypiorek pokrojony: 5 łyżek
    - kukurydza z puszki: 5 łyżek
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - olej: 1 łyżka
    SOS CZOSNKOWY:
    - czosnek: 2 ząbki
    - majonez: 3 łyżki
    - jogurt naturalny: 2 łyżki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty

Placek z kaszy jęczmiennej i wędzonego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek z kaszą i wędzonym kurczakiem 1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.

    Przesypujemy do miski, dodajemy szczypiorek, kukurydzę, ser feta i mięso z wędzonego kurczaka. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem o średnicy 20cm , na małym ogniu pod przykryciem smażymy około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy- przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy z majonezem, jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy placek jest już gotowy przekładamy go szybkim ruchem na talerz i podajemy z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy