CIASTO TOFFI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od znajomej... bardzo mi posmakował... stał się ulubieńcem całej rodziny! Nie wyobrażamy sobie żadnej rodzinnej uroczystości bez niego na stole:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jaj
    1 szklanka cukru
    0,75 szklanki mąki zwykłej
    0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA KOKOSOWA:

    3,5 szklanki mleka
    4 żółtka
    0,75 szklanki mąki krupczatki
    10 dag kokosów
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru

    BITA ŚMIETANA:

    0,5 l. śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 0,5 szklance wody

    DODATKOWO:

    2 duże paczki krakersów
    1 puszka masy kajmakowej
    płatki migdałów

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić biszkopt. Upiec i przekroić zimny na pół.
  • 2. 2,5 szklanki mleka zagotować z 1 szklanką cukru.
    Żółtka, mąkę, kokosy wymieszać z 1 szklanką pozostałego mleka i ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem.
  • 3. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodawać tężejącą galaretkę.
  • 4. Przekładać placek w następującej kolejności :

    1. Pierwsza połowa biszkoptu
    2. połowa masy kokosowej
    3. druga połowa biszkoptu
    4. druga połowa masy kokosowej
    5. krakersy
    6. masa kajmakowa
    7. krakersy
    8. bita śmietana
    9. posypać migdałami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy