Pizza wiosenna. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 200 ml letniej wody. Do miski włożyć margarynę, mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże i zagnieć na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość.
2.Ser wymieszać z twarożkiem. Szczypiorek drobno pokroić. Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać ze szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Cebulkę dymkę pokroić na talarki, a pomidory na plastry.
3.Blachę posmarować margaryną. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, podciągając jego brzegi wysoko do góry. Rozsmarować masę serowo-twarożkową. Na niej ułożyć cebulę i pomidory. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
4.Posypać kaparami. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C i piec 30-40 minut. Posypać drobno pokrojonymi listkami bazylii.
Komentarze