Pierogi z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dla amatorów kaszy gryczanej to wspaniała odmiana. Ale pierogi te smakują nawet moim dzieciom, które mówią, że kasza „kłuje w zęby”.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki pszennej
    ● 1 jajko
    ● 1 łyżka oleju
    ● sól
    ● 1/2 szklanki ciepłej wody
    Farsz:
    ● 200 g kaszy gryczanej (może być w woreczkach)
    ● 300 g półtłustego białego sera
    ● cebula
    ● pieprz, sól

Pierogi z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: na
    stolnicę przesiewamy mąkę,
    dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy
    ciasto. Powinno być miękkie
    i elastyczne.
  • 2. Pokrojoną w drobną kostkę
    cebulę podsmażamy na złoty
    kolor. Kaszę gryczaną gotujemy
    na sypko w lekko osolonej wodzie,
    studzimy, dodajemy pokruszony
    biały ser i podsmażoną
    cebulę razem z tłuszczem.
    Doprawiamy solą i pieprzem do
    smaku, dokładnie mieszamy.
  • Pierogi z kaszą gryczaną 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    grubość około 2-3 mm, szklanką
    wykrawamy krążki, układamy
    farsz i lepimy pierożki.
    Pierogi wrzucamy na lekko
    osoloną wrzącą wodę i gotujemy,
    aż wypłyną. Dokładnie
    osączamy na durszlaku i od
    razu podajemy.

Porady

● Jeśli chcemy, by farsz był pikantniejszy, możemy do niego dodać odrobinę słodkiej czerwonej papryki w proszku. ● Pierogi możemy podać ze śmietanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem albo okrasić boczkiem przyrumienionym z cebulką. A na drugi dzień można je odsmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy